Lidt om Skraldiaden

Skraldiaden er en affaldskampagne for 5-8 årige børn i børnehaver og SFO'er

Kampagnen fortæller, at affald ikke bare er affald, det kan nemlig genbruges til mange ting. I Skraldiaden lærer børn om affald gennem leg. Men børnene skal også have en relation til affald. Det før de gennem skraldehelten Reno.

Den gode historie er en vigtig bestanddel i Skraldiaden. I bogen "Renos rene skov" gøres affaldsproblematikken levende for børnene. I historien møder man helten Reno, der elsker sit arbejde på genbrugspladsen. Vi følger Reno, Dyret, Ligegyldia og Robert Rå. Børnene opdager, at affaldet bliver et problem, hvis man gør som Ligegyldia og Robert Rå, der smider affald, hvor de kommer. I historien gør det ud over skovens dyr. Det synes Reno er noget svineri, så han får alle børnene til at hjælpe med at opklare mysteriet om, hvor affaldet kommer fra. Børnene bliver Renos affaldsdetektiver.

For at gøre børnene skrappe til skrald, arrangerer Reno en Skraldiade. Reno er børnenes skraldehelt. Det er ham, der sender sjove skraldebreve til børnene, hvor han fortæller, hvad der sker på genbrugspladsen og ude i skoven. Han fortæller også historier fra gamle dage - fra dengang man genbrugte alt. "Det kunne vi lære meget af i dag," skriver Reno til børnene - og det er det, Skraldiaden går ud på.

Skraldiadens historie

I 2005 henvendte TAF (Trekantområdets Affaldsforum) sig til KampagneKompagniet for at samarbejde om en kampagne om affald i naturen for 5-8 årige børn. Kampagnen blev udviklet sammen med pædagoger og affaldskonsulenter.

I 2006 løb den første Skraldiade af stablen i 10 kommuner i Trekantområdet: Børkop, Egtved, Fredericia, Jelling, Kolding, Lunderskov, Middelfart, Nørre Aaby, Vamdrup og Vejle.

I foråret 2007 var der Skraldiade i Kolding, Vejle, Randers, Ringsted kommuner.

I efteråret 2008 holdt Frederikshavn og Vejen kommune Skraldiade.

I løbet af de første tre Skraldiade sæsoner er 8500 børn blevet udnævnt til at være Renos affaldsdetektiver.

Skraldiaden 2009

I efteråret 2009 var der Skraldiade i 10 kommuner - de 9 kommuner i samarbejde med Hold Danmark Rent. Det drejede sig om Haderslev, Vejen, Sønderborg, Tønder, Esbjerg, Hillerød, Odense, Frederiksberg og København. Derudover var der også Skraldiade i Århus kommune. Læs mere om Hold Danmark Rent og Skraldiaden her.

I 2009 kunne vi udnævne en kæmpestor flok nye affaldsdetektiver - ca. 10.000!

Skraldiaden 2011

Der er nu mulighed for at købe forestillingen "Renos rene Skov" med refusion. Læs mere.

Det er desuden muligt at arrangere en "gør-det-selv-Skraldiade" Man kan købe "Skraldiadeværktøjskasser" til 50 børn ad gangen hos Hold Danmark Rent. Læs mere.

Alle interesserede er velkomne til at kontakte KampagneKompagniet for yderligere oplysninger om Skraldiaden. Send blot en mail - eller tilmeld dig Skraldiadens nyhedsbrev