Tøj

Når du ikke længere kan bruge dit tøj, kan det bruges igen på mange forskellige måder …

 

Tøj igen og igen

Er blusen blevet for kort på ærmerne, eller trykker skoen på storetåen? Så lad være med at smide tøjet i skraldespanden. Hvis du afleverer dit gamle tøj i tøjcontainerne, kan andre få glæde af det.

Tøj og sko bliver solgt i genbrugsbutikker herhjemme. Noget af det bliver også sendt til folk i nød. Overskuddet fra salget af tøjet bliver for det meste brugt til forskellige nødhjælpsprojekter. (Spørg også på genbrugspladsen, hvad tøjet bruges til, når det afleveres der)

Fra tråd til tøj

Tøj kan være en stor belastning for naturen, både når det kasseres og brændes, men også når det produceres. Når man dyrker bomuld, bruges der mange forskellige sprøjtemidler, som kan være giftige. Uld er et mere rent materiale.

Af uld, bomuld og plast kan der fremstilles tråde. Trådene væves til tekstiler. Tekstiler klippes i forskellige former og syes sammen til det tøj, som du har på til daglig.

Farver og blegemidler, som tekstilerne behandles med, kan også være både giftige og kræftfremkaldende. Plasttryk på f.eks. T-shirts kan være fremstillet af blød PVC, som er et af de mest forurenende plaststoffer, der kendes. Derfor: køb tøj af god kvalitet, der kan holde længe.

Tøj kan blive til nyt tøj

 

I Danmark er der mange, som samler tøj og sko ind til genbrug. Ved alle større indkøbscentre eller supermarkeder er der tøjcontainere. Du kan også være sikker på at finde én på genbrugspladsen. Tøjet bliver sorteret, og det meste bliver solgt igen. Det er lidt forskelligt hvad organisationerne samler ind.

I gamle dage gjorde man også meget ud af at genbruge tøj. Tøj, som gik i stykker, blev ikke smidt ud men lappet igen og igen. Når det var umuligt at lappe mere på tøjet, fik en kludesamler det. I dag bliver tøj, som ikke kan sælges, lavet om til karklude, gulvklude eller hunde-tæpper. Tøjet er nemlig vævet sammen af en masse tråde – og de tråde kan man godt bruge til at lave klude eller nyt tøj af.