PVC

Du kender en masse ting, der er lavet af PVC. Hvad gør man, når de går i stykker?

Pdf til print

 

 

 

 

Den bløde og den hårde vinyl

Dukker, gummistøvler, tagrender og rør er nogle af de mange ting, der kan være lavet af PVC. Man kalder det også vinyl.

PVC er en plast, der indeholder meget klor, og derfor må du ikke smide det i skraldespanden, for alt hvad der smides i skraldespanden bliver brændt. Både hård og blød PVC skal sorteres og afleveres på genbrugspladsen.

Hvad er PVC

Som sagt så er PVC er en slags plast. PVC bliver lavet af råolie, klor og forskellige andre stoffer. Ren PVC er meget stift, og der går let ild i det og det bliver hurtigt nedbrudt af lys og varme. Ved at tilsætte forskellige stoffer kan man gøre plasten blødere og sørge for, at den ikke så let brænder og bedre modstår vind og vejr. Men disse stoffer er farlige for mennesker og dyr.

PVC indeholder fx meget klor, og det giver problemer ved afbrænding. Et andet og større problem er, at der udvikles dioxin, når PVC brændes. Dioxin et af de giftigste stoffer overhovedet.

Blød PVC deponeres

Den bløde PVC – for eksempel gummistøvler, regntøj, vandslanger, gulve og presenning – kan man ikke genanvende. Derfor lægger kommuner og affaldsselskaber den bløde PVC i depot, så de giftige stoffer ikke kommer ud i naturen. PVC udvikler nemlig også saltsyre, hvis det brændes af, og det giver rigtig meget affald. Det er fordi kalken, der bruges til rensning af røgen, er så giftig bagefter, at den skal deponeres.

Hård PVC kan blive til PVC igen

Den hårde PVC – for eksempel tagrender, vinduer, rør og tagplader – kan bruges igen. Den kan smeltes om og blive til nye PVC produkter.