Plast

Prøv at se dig rundt. Hvor meget du kan se, der er lavet af plast?

Pdf til print

Plim, plam, plast

Der er plast overalt, og man kan bruge plast-emballage igen og igen. Der må bare ikke være madrester eller noget giftigt i. De fleste genbrugspladser tager imod ren emballerings-plastfolie, plastflasker og dunke til genanvendelse. Husk, at du kan få penge for dine tomme øl og sodavandsflasker af plast, dem med pantmærke.

Hvor kommer plast fra?

Plast som vi kalder plastik, er lavet af olie. Man regner med, at der går 2 liter olie til at lave 1 kg ren plast. Vi bruger mange tusinde tons plast om året.

Der findes forskellige typer af plast, og de mest almindelige hedder polyethylen. Når vi genbruger vores plast, sparer vi på olien.

Plast kan bruges igen

Alt det plast, som man samler ind til genanvendelse, skal sorteres. Man kan nemlig kun bruge de forskellige typer plast hver for sig. Plasten bliver vasket og smeltet om. Den smeltede plast kan man så bruge til at fremstille nye ting. Vidste du, at meget tøj er lavet af plast – f.eks. nylonstrømper, regntøj og fleecetrøjer?

Af den smeltede plast kan man f.eks. spinde nogle tråde, som er tynde som sytråd. Man kan nu væve nyt stof af plasttråden. Stoffet bruges til at fremstille nyt og smart tøj. Der går f.eks. 10 saftevandsflasker til at fremstille et par fiber-handsker.

 

 

 

 

Smid ikke plast i naturen

Man skal ikke smide plast i skoven, i vandløb eller ud på havet. Plast kan næsten ikke nedbrydes, og hvis en plastikpose bliver smidt i en bæk eller en lille å, så havner den til sidst ude på havet. Efterhånden samler plastikposerne sig med andre ting af plastik ude i vandet. Når det så kommer ud på de store have, flyder det med havstrømmene. Det hele samles efterhånden i små plastik-øer på havet. Når plast langsomt nedbrydes, bliver det til uendeligt mange plastikkugler, som flyder ud i havet. Fiskene og andre dyr i havene kommer til at spise disse små kugler, fordi de tror, at det er mad. Deres maver bliver fyldt med plastik, og det kan de dø af. Men plastikmad indeholder desværre store mængder kemikalier, som ophober sig i fiskene. Nogle af fiskene bliver fanget og spist, og når vi spiser dem, ender kemikalierne tilbage i os mennesker, og det kan give os alvorlige sygdomme. Plast skal derfor samles sammen og bruges igen.