Papir

Papir kan blive til nyt papir – og man kan endda lave det selv!

Pdf til print

Papir bruges overalt

Det meste papir kan bruges til at lave nyt papir af. Det gælder både aviser, ugeblade og reklamer – men også alt det papir du bruger til at tegne eller skrive på og jeres gamle telefonbøger. Derfor skal papir ikke smides i skraldespanden men afleveres i papircontaineren. Vidste du, at papir indeholder solenergi? Det er den solenergi, som træer er lavet af – og som man får igen som varme, når man brænder papir af. Derfor er papir, ligesom træ, en miljøvenlig energikilde.

Hvordan laver man papir?

Papirets historie starter for næsten 5000 år siden, da ægypterne fandt ud af at banke store ark sammen af marven fra papyrusplanten. På den måde kunne de fremstille papyrus til at skrive på. Herhjemme begyndte vi at fremstille papir for 600 år siden. Papiret var håndlavet og fremstillet af hør- og bomuldsklude. Først for ca. 200 år siden kom en tysk præst – nærmest ved et tilfælde – til at kigge på hvepsene i naturen. Han så, at hvepsene tyggede træ, blandede det med spyt og brugte blandingen til at bygge deres hvepsebo. På den måde opstod ideen med at fremstille papir af træ.

Hvis man selv vil lave papir, må man først lave sig en blanding af plantefibre og noget vand. Derpå tager man en firkantet ramme, som der er spændt et finmasket net ud over. Rammen sænker man ned i vandet med træfibrene, der lægger sig ovenpå nettet. Så løfter man rammen op af vandet igen. Nu ligger der et tyndt lag plantefibre i nettet. Det er det, der bliver til papir. Når det meste vand er løbet af rammen, vender man det våde papir ud på et stykke filt og lader det tørre, hvorefter det er klart til brug.

Papir bliver til papir

Når du har afleveret papir til genanvendelse, bliver det kørt til en virksomhed, hvor det bliver sorteret. Så bliver det presset sammen i store baller. Ballerne bliver sendt videre til papirfabrikker her i Danmark eller i udlandet. Her bliver papiret vasket, og papirfabrikkerne laver nyt papir af det brugte. Noget papir, som ikke har været brugt så mange gange før, kan blive til helt hvidt papir. Papir, der har været genanvendt mange gange og har korte fibre, ender ofte som æggebakker, frugtbakker eller lignende.

Ved at genanvende papiret igen og igen, kan vi spare en masse energi og vand. Det kræver nemlig meget mindre vand og energi at lave nyt papir af papir, der allerede har været brugt end at lave papir af træ. Når vi genanvender papir, bliver papiret til en ressource og ikke bare til affald.