Organisk affald

Hvad sker der med madaffaldet?

Pdf til print

Samtale-ark biogas til print

Mad kan blive til jord og gas

Når du har spist et æble eller en appelsin, så bliver æbleskroget og appelsinskrællerne tilbage. Det kalder vi organisk affald, bioaffald eller madaffald. Organisk affald havner ofte i skraldespanden. Det betyder, at en meget stor del af skraldebilernes lastrum fyldes med organisk affald. Det er spild af ressourcer at køre det til forbrændingen. Men nu skal du høre. Meget organisk affald kan blive til kompost – og alt organisk affald kan blive til biogas!

 

 

 

Madaffald bliver til gødning

Kompost giver næring til dine blomster og planter i haven. Når planter, fisk og dyr er døde, begynder de at rådne. Det er hovedsagelig insekter og bakterier i naturen, der spiser og nedbryder dem. Det samme sker, hvis du samler dit grønne affald i en kompostbeholder. Nede i beholderen bliver affaldet nedbrudt til jord, varme, vand og luft. Den proces kaldes for kompostering. Øverst i kompostbeholderen ligger det friske affald. nede i bunden er affaldet blevet til kompost, som kan blive gødning til dine planter .

Madaffald kan blive det rene gas

Men vidste du, at alt madaffald kan bruges til at lave energi? Nej – det er ikke gas! For madaffald kan blive til biogas. Hør lige her:

Dine madrester består af mange forskellige stoffer og af en masse energi. Det kan vi udnytte. Hvis man hælder madaffaldet i en stor beholder og lukker den helt til, så affaldet ikke kan få luft, så begynder det hele at gære. Det sker, fordi nogle specielle bakterier og andre små organismer spiser af madresterne. Når bakterier spiser madrester, begynder de at prutte. Prutterne kalder vi biogas. Når du slår en prut, så laver du også biogas 🙂

Biogas bliver til strøm

Når man så fylder alle madrester i en meget stor tank og lukker den til, vil bakterierne begynde at producere biogas.

Når det meste af affaldet er lavet til biogas, så kan man bruge gassen til at drive en stor motor, som kan producere strøm. Når du tænder for lyset, så bruger pæren strøm. Strømmen bruger vi også, når vi skal se fjernsyn, spille playstation eller lave mad på komfuret. En elbil kan også lades op med strøm lavet af biogas.

Når bakterierne så har spist op, er der kun slam tilbage i den store tank. Men det kan vi også bruge. Det kan nemlig blive til gødning. Det køber landmanden og spreder ud til sine planter på marken. Planterne lever nemlig af gødning, vand og solens stråler.

Det er rigtig smart, for så kan vi få gulerødder, kartofler og salat til middag. Resterne fra middagen putter vi i biogas-tanken, og så kan bakterierne igen lave flere gas-prutter. Det er smart – bio smart 🙂

HUSK: Hvis du selv komposterer, må du ikke putte kød eller forarbejdet mad i komposten – det tiltrækker nemlig rotter!

Hvis du samler sammen til biogas, så kan alt madaffald bruges – også kød, sovs og våd køkkenrulle …