Lavenergi

Hvad gør man, når pæren går i stykker?

Pdf til print

Få lys i dit rør

De almindelige el-pærer er blevet afskaffet til fordel for sparepærer, lysstofrør og LED. Lysstofrør og energisparepærer bruger mindre energi end almindelige elpærer. De holder også længere. Derfor er det godt for miljøet at bruge dem. Når de ikke virker længere, skal man huske at aflevere dem som farligt affald. Det er fordi de indeholder små mængder af det giftige tungmetal kviksølv.

Hvad er et lysstofrør?

Der er sikkert masser af lysstofrør i loftet på din skole eller børnehave. Et lysstofrør er et glas­rør, der indvendigt er malet med et lys-stof. Glasrøret indeholder også kviksølv. Når du tænder lyset, sender du elektrisk strøm igennem røret. Elektriciteten får kviksølvet til at udsende en stråling. Strålingen får lys-stoffet til at lyse. Sparepæren er i princippet et bukket lysstofrør. Se efter Svanen og Blomsten når du køber energisparepærer. Så er pæren eller lysstofrøret energibesparende – har et lavt indhold af det giftige tungmetal kviksølv og en lang levetid. En sparepære skal kunne lyse i mindst 10.000 timer.

Lysstofrør kan blive til energisparepærer

Når lysstofrøret eller energisparepæren ikke længere virker, er de farligt affald. Derfor må du ikke smide dem ud sammen med det almindelige affald. Du skal i stedet aflevere dem til genanvendelse. Mange steder kan du aflevere lysstofrør og sparepærer på genbrugspladsen eller i den forretning, hvor du har købt dem.

Man tager lysstoffet og kviksølvet ud af gamle lysstofrør og bruger det i nye rør. Glasset og metaldelene smeltes om til nye produkter.