Køle/frys

Hvordan virker et køleskab, og hvad gør man, når fryseren skal skiftes ud?

Pdf til print

Maden skal være kold

De fleste har et køleskab og en fryser. Nogle har mere end et køleskab og måske flere frysere. Så har man altid mad i huset. Når der kommer gæster, så kan man tage noget mad op af fryseren. Gamle frysere og køleskabe bruger meget elektrisk strøm, og det er derfor en god idé at købe nye køleskabe og frysere, der bruger mindre strøm. Så sparer man også penge, for elektrisk strøm koster mange penge. I alle køleskabe og frysere, der er købt før 1993, er der en farlig gas, der hedder freon. I dag er det forbudt at anvende freon i køleskabe.

Brugte køleskabe og frysere skal enten afleveres på en genbrugsplads eller der, hvor man køber det nye. De kan også stilles ud sammen med storskraldet, hvis man bor i en kommune, der henter storskrald.

Sådan virker køleskabet

Når en væske fordamper, fjerner den varme. Du kan selv mærke, hvordan det føles koldt, hvis du slikker på håndryggen og så puster på den for at få det til at tørre. Det er den samme kølende virkning, der bruges i et køleskab. Kølemidlet opsuger varme inde i skabet og afgiver varmen igen udenfor. De kølemidler, man brugte i de tidligste køleskabe, var giftige gasser som ammoniak, svovldioxid og methylklorid. Hvis der gik hul på kølesystemet, kunne det føre til dødelige forgiftninger. Fra 1930 gik man over til at bruge et nyudviklet kølemiddel – Freon. Freon fungerede glimrende og blev brugt i enorme mængder til stort set alle køleskabe og aircondition anlæg. Men midt i 1970’erne begyndte man så småt at få mistanke om, at freon kunne skade jordens atmosfære.

I 1985 opdagede man et enormt hul i det såkaldte ”ozonlag”, som beskytter kloden mod solens meget kraftige ultraviolette stråler. Disse stråler kan skade blandt andet vores hud og øjne. Det er nu forbudt at bruge freon i køleskabe, i stedet har man fundet andre kølemidler, som ikke skader atmosfæren.

Fra køleskab til skib

På grund af de farlige kølemidler sendes køleskabe og frysere til særlige fabrikker, når de ikke virker mere. Her fjerner man først kølemidlerne, så man er sikker på, at de ikke slipper ud i naturen. Bagefter kan man sortere jern og metal fra og bruge det til f.eks. et nyt skib eller en cykel.