Jern og metal

Hvor mange aluminiumsdåser skal der til at lave en ny cykel?

Pdf til print

Når dåsen er tømt og cyklen er slidt

Du kan få penge for dine tomme øl og sodavandsdåser, hvis du kommer dem i en flaskeautomat. Udenlandske øl- og sodavandsdåser kan du putte i containeren for dåser eller metal henne på genbrugspladsen.

Et komfur, en cykel og en gryde er lavet af jern og metal. Ting, der er lavet af jern og metal, kan du aflevere på genbrugspladsen. Når du har afleveret dem, bliver de smeltet om og brugt igen. Har du meget jern og metal, kan du sælge det til skrothandleren. Aluminium er ca. 10 gange mere værd end jern, så dine dåser er meget vigtige!

Hvor kommer metaller fra?

Vidste du, at jern og metal findes i naturen? I naturen kan man ikke finde metaller, der er helt rene. Metallerne er næsten altid bundet sammen med andre stoffer. Når man vil hente et bestemt metal i naturen, er det derfor nødvendigt at sortere en masse andre stoffer fra. De stoffer, der bliver sorteret fra, bliver til affald. Hvis man henter 1 kg metal i naturen, sorteres flere tons sten og jord fra.

Jern og metaller kan bruges igen

Ting af jern og metal kan smeltes om. Skrothandleren vil gerne have gamle maskiner eller ting af metal hjemme fra din familie.

Før han kan bruge metallerne, skal de sorteres. Jern og stål er magnetiske, men aluminium og kobber er ikke. Prøv at tage en magnet og få en øldåse til at hænge fast på den. Hænger dåsen fast, er den lavet af jern. Hvis den ikke hænger fast, er den lavet af aluminium.

Skrothandleren sorterer metaller med en stor magnet, der er monteret på en stor kran. Det, der bliver tilbage på jorden, er aluminium eller kobber. Når aluminium bliver genanvendt, kan den smeltes om og blive til f.eks. en cykel. For at lave en cykel skal der ikke samles mere end 200 dåser aluminium eller jern.

Hvis affaldet kun består af én slags metal, kan skrothandleren nøjes med at klippe det i mindre stykker, før det bliver smeltet om i en stor ovn henne på jern­støberiet.