Glas og flasker

Når glasset er tomt

Glas og flasker kan bruges igen, selvom de har været fyldt med rødbeder, karrysild, saftevand, marmelade, sodavand, vin eller noget helt andet. Derfor skal man ikke smide glas og flasker i skraldespanden.

Flasker med pantmærke på afleverer du henne ved flaskeautomaten, og så får du penge for dem. De andre afleverer du i en af de glascontainere, som står rundt omkring på gadehjørner og ved supermarkeder eller på genbrugspladsen.

Hvor kommer glasset fra?

Vidste du, at glas og flasker er lavet af fint kvartssand? Sandet bliver opvarmet i en stor ovn henne på glasværket. De høje temperaturer gør sandet til en flydende glasmasse. Glasmassen hældes i en form. Når formen afkøles, størkner massen og bliver til f.eks. en vinflaske eller et sennepsglas. Man kan sige, at sandet bliver klart som glas.

Glas kan bruges igen

Når du har afleveret dine flasker og glas, bliver de sorteret på en glasfabrik. De fleste hele flasker bliver vasket rene, og så kan vi bruge dem igen. En øl- eller sodavandsflaske bliver brugt mere end 30 gange, inden den kommer hen på glasværket sammen med alt det andet glas, der har slået revner eller er blevet knust. Det hele bliver hældt ind i den store glasovn. Glasset smelter, og massen hældes i en form og bliver til nye flasker og glas. Det er da klart som sand!