CO2

CO2 og klima

Prøv at trække vejret dybt ind … Så puster du ud! Ved du, hvad du puster ud? Det er et stof, der hedder kuldioxid, og som også kaldes CO2

Hvad sker der inde i dig?

Når du trækker vejret ind, trækker du noget ilt ned i dine lunger. Fra lungerne transporteres ilten med blodet rundt i kroppen. Dine celler har brug for ilt for at kunne lave energi ud af det, du har spist. Energien bruges, når du skal bevæge dig.

Når cellerne har lavet energi, så er er der noget CO2 tilbage, som skal transporteres med blodet tilbage til lungerne, og som fordamper ud i luften. Det sker, når du puster ud.

CO2 er livsnødvendig!

Både planter, dyr og mennesker skal bruge ilt for at kunne leve.

Planter er smarte. De kan nemlig bruge den CO2, som du og dyrene har pustet ud for at leve. Når solen skinner på planterne, bruger planterne CO2 til at lave sukker. Når planten fremstiller sukker, laver den også ilt. Planten afgiver ilten til luften. Den luft som du bruger, når du trækker vejret.

CO2 er ikke farligt. Det er livsnødvendigt.

Når CO2 bliver til affald!

Når man brænder træ, olie og benzin af kommer der CO2. Så bliver CO2 en slags affald fra afbrændingen.

Men affald kan genbruges. Det er det som planterne gør. De genbruger nemlig CO2, og laver det om til sukker.

Når vi kører i vores biler, varmer vores huse op med olie og producere ting og sager, så kommer der en masse CO2.

Det kan planterne ikke nå at lave om til sukker. Derfor stiger det CO2, der er til overs, til vejrs og lægger sig som en hinde rundt om jordkloden. Det virker som et stort drivhus. Solens stråler kommer ned på jorden og varmer jorden op, men strålerne kan ikke slippe så let ud igen på grund af det store drivhus. Det betyder, at det med tiden kan blive meget varmt på jorden.

Derfor er det så vigtigt, at man ikke leder for meget CO2 ud. Det kan man undgå ved at køre mindre i bil og mere på cykel. Ved at tage en trøje på og skrue ned for varmen. Ved at slukke lyset og gå tidligt i seng. Ved at plante nogen træer, som kan være med til at ”spise” noget CO2. Ved at spise mindre kød og mere grønt. Kan du få andre gode ideer, der sparer på CO2 udledningen?